istanbul Üsküdar Kadıköy Acıbadem Psikolojik Danışmanlık Merkezi Telefonu 0533 373 81 23 pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
Samsun Hakkında Genel Bilgi
Karadeniz Bölgesinde yer alan Samsun, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri, deniz, kara, hava, demiryolu ulaşım olanakları ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biridir. Anadolu'nun savunulmasını planlamak amacı ile Atatürk'ün 19 Mayıs, 1919'da gelmesi ile Samsun, Türk İstiklal Savaşı'nın başladığı yer olma özelliği ile önemini her zaman korumuştur.
İLÇELER:
Samsun ilinin ilçeleri; Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent'tir.
GEZİLECEK YERLER
Müzeler
Samsun Atatürk Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Gazi Müzesi, Havza Atatürk Evi
Ören Yerleri
Dündartepe (Öksürüktepe) Ören Yeri, Tekkeköy Ören Yeri, İkiztepe Ören Yeri, Bafra Asarkale ve Kaya Mezarları, Kaledoruğu Höyüğü, Lerdüge Tümülüsleri
DOĞAL SİT ALANLARI
Kızılırmak Deltası (Balık Gölleri), Simenit Gölleri, Hacı Osman Ormanı, Kızılırmak Deltası,
Camiler, Türbeler, Kiliseler
Büyük Cami, Yalı Cami, Kurşunlu Cami, Hacı Hatun Camii, Kale Camii, Pazar Camii
Şeyh Seyyid Kudbettin Türbesi, Kılıçdede Türbesi, Emir Mirzabey Türbesi, Hızırbey Türbesi ve Mustafabey Türbesi.
Mather Dolarosa Kilisesi
İmaretler, Hamamlar
Havza İmareti, Çifte Hamam, Şifa Hamamı, Kızgözü-Aslanağzı Kaplıcası, Küçük Hamam (Şifa Kaplıcası)
Hanlar, Bedestenler
Taşhan, Fazıl Ahmed Paşa Bedesten ve Arastası
Anıtlar
Atatürk Anıtı, İlk Adım Anıtı
Kaplıcalar
Havza Kaplıcaları, Ladik Kaplıcası
Plajlar
Yakakent ve Çam Gölü, Alaçam Geyikkoşan Sahili, Bafra Sahilleri, Tekkeköy
Mesire Yerleri
Tabiat örtüsünün elverişli olması, Kızılırmak ve Yeşilırmak deltaları arasında bulunuşu, bir günde dört mevsimin yaşanışı ilin en önemli özelliğidir. Samsun'da kır gezileri için gidilebilecek mesire yerleri arasında Atakum, Kocadağ Mesire Alanı, Orman Fidanlığı, Kurupelit-İncesu, Çakırlar Korusu ve Hasköy sayılabilir.
COĞRAFYA
Samsun İli genelde pek yüksek olmayan plato ve dağlardan oluşan topografik yapı göstermektedir. İlde, Canik, Çangal Akdağ, Kunduz, Bunyan, Sırçalı, Yurt Dağları ile Bafra, Çarşamba, Samsun Ovaları yer almaktadır. İlde bulunan akarsular, Kızılırmak, Yeşilırmak, Ters Akan, Mert Irmağı, Terme Çayı, Karaboğaz Deresi, Kürtün Çayı, Abdal Deresidir. Karaboğaz, Balık, Liman, Dutdibi, Uzun, Hayırlı, İnce, Çernek, Tombul, Simenlik, Ladik ve Akgöl de ilin göllerini oluşturmaktadır.
Samsun İli doğal bitki örtüsü açısından zengindir. Kızılırmak sulak alanı; eko sistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Deltada 312 kuş türü tespit edilmiştir. Kuş varlığı açısından uluslararası ornitolojik öneme sahiptir.
Samsun İli kıyı kesiminde tipik Karadeniz iklimi hakimdir. Ancak iç kesimlere gidildikçe karasal iklimin etkileri görülmeye başlanır. Samsun 'da yağış Doğu Karadeniz'e göre az, sıcaklık ise yüksektir. Kıyı kesiminde kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise kuraktır. Yağışlar genelde yağmur şeklindedir.
TARİHÇE
Samsun M.Ö.750-760 yılları arasında İon şehir devletlerinden Miletoslular (Millet) tarafından Amisos adı ile kurulmuş küçük bir yerleşim merkezi idi. Samsun, daha sonra Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.
Samsun Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizdeki önemli yerini almıştır.
NE YENİR?
Samsun'un beslenme biçiminde mısır, lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır. Kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar. Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak, Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır.
Yöreye ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası), Yer Pancarı (Yazı Pancarı), Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir.
NE ALINIR?
İlde bez dokumacılığı yakın tarihe kadar yaygın bir el sanatıydı. Kalın dokunan keten bezleri, orak gömleği, dış giyimlik veya örtü bezi yapımında kullanılmaktadır. Dağ köylerinde yünlü dokumalar, Havza ilçesine bağlı köylerde pamuktan gömleklik, yünden kazak, denilen şalvar dokumalar bilinen el sanatları arasında yer alır.
Şenlikler ve festivaller
Uluslararası Halk Dansları Festivali (23-29 Temmuz tarihleri arasında)
Hıdırellez (Mayıs ayının 6'sında kutlanır. Bolluk ve bereket günlerinin başlangıcı sayılır)
Karpuz Festivali (Ağustos ayının son haftasında, iki gün süreyle çeşitli eğlence, müsabaka ve etkinliklerle kutlanır)
Bengü Karakuçak Güreşleri (10 temmuzda yapılır)
Altın Fındık Yağlı Pehlivan Güreşleri (her yıl 9 eylül günü düzenlenir)
Yaşar Doğu Şenlikleri (eylül ayında düzenlenmektedir)
Geleneksel Karakucak Güreşleri ve At yarışları (Eylül ayının son günleri ve Pazar günleri düzenlenmektedir)
Yeşilırmak Kültür ve Sanat Şenliği (20-23 Mayıs tarihleri arasında)
Göller Bölgesi Güreşleri (yaz aylarında düzenlenmektedir)
Hüseyin Dede Şenlikleri (7 mayısta)
Neyzen Tevfik Kültür Şenliği (ekim ayında kutlanmaktadır)
Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali (Eylül ayının ilk Cuma günü başlayan festival 10 gün sürmektedir)
Altın Pirinç Festivali (haziran ayının 3. ve 4. Günleri)
Karadeniz Kısa Film Festivali (23-31 mart tarihleri arasında her yıl)
Deniz Oyunları Festivali (22-23 temmuz tarihleri arası)
YAPMADAN DÖNME
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesini görmeden,
Amisos Hazinelerini görmeden,
Ladik Hamamayağı Kaplıcalarına gitmeden,
Onur Anıtı; 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun'a çıkışını sembolize eden bronz heykeli görmeden,
Kurupelit mevkiindeki lokantalarda Samsun pidesi ile turşu kavurması yemeden, Kaymaklı Bafra Lokumunu tatmadan,
Ladik Gölü'nde bulunan tahta balığını ve turna balığını yemeden...
...Dönmeyin.
Bu yazı http://hakkinda-bilgi-nedir.com/samsun-nedir+samsun-hakkinda-bilgi sitesinden alıntı yapılmıştır.
Psikolojik Danışmanlık ve Psikolojik Destek Merkezleri
01 Adana, 02 Adıyaman, 03 Afyon, 04 Ağrı, 05 Amasya, 06 Ankara, 07 Antalya, 08 Artvin, 09 Aydın, 10 Balıkesir, 11 Bilecik, 12 Bingöl, 13 Bitlis, 14 Bolu, 15 Burdur, 16 Bursa, 17 Çanakkale, 18 Çankırı, 19 Çorum, 20 Denizli, 21 Diyarbakır, 22 Edirne, 23 Elazığ, 24 Erzincan, 25 Erzurum, 26 Eskişehir, 27 Gaziantep, 28 Giresun, 29 Gümüşhane, 30 Hakkari, 31 Hatay, 32 Isparta, 33 İçel (Mersin), 34 İstanbul, 35 İzmir, 36 Kars, 37 Kastamonu, 38 Kayseri, 39 Kırklareli, 40 Kırşehir, 41 Kocaeli, 42 Konya, 43 Kütahya, 44 Malatya, 45 Manisa, 46 Kahramanmaraş, 47 Mardin, 48 Muğla, 49 Muş, 50 Nevşehir, 51 Niğde, 52 Ordu, 53 Rize, 54 Sakarya, 55 Samsun, 56 Siirt, 57 Sinop, 58 Sivas, 59 Tekirdağ, 60 Tokat, 61 Trabzon, 62 Tunceli, 63 Şanlıurfa, 64 Uşak, 65 Van, 66 Yozgat, 67 Zonguldak, 68 Aksaray, 69 Bayburt, 70 Karaman, 71 Kırıkkale, 72 Batman, 73 Şırnak, 74 Bartın, 75 Ardahan, 76 Iğdır, 77 Yalova, 78 Karabük, 79 Kilis, 80 Osmaniye, 81 Düzce illerinde Psikolog, Pedagog, Psikoloji, Psikiyatri, Psikiyatrist, Psikolojik Danışmanlık, Psikolojik Danışma, Depresyon, Depresyon Tedavisi, Aile Terapisti / Aile Terapisi, Evlilik Terapisti / Evlilik Terapisi, Cinsel Terapist / Cinsel Terapi, Çocuk Psikoloğu, Ergen Psikoloğu, Aşk Doktoru, ilişki Uzmanı, Yaşam Koçu / Yaşam Koçluğu, Hayat Koçu / Hayat Koçluğu, Aile Koçu / Aile Koçluğu, Evlilik Koçu / Evlilik Koçluğu, İlişki Koçu / İlişki Koçluğu, Öğrenci Koçu / Öğrenci Koçluğu, Sınav Koçu / Sınav Koçluğu, Motivasyon Koçu / Motivasyon Koçluğu konularında desteğe ihtiyaç duyuyorsanız (0505)-767-58-85, (0544)-724-36-50, (0533)-373-81-23, (0532)-158-35-55, (0216)-347-60-03 numaralı telefon hatlarından bize ulaşabilirsiniz.